2019-11-25 23:35:00

Dvodnevna terenska nastava učenika osmog razreda u Vukovaru

Dana 20. i 21. studenoga 2019. (srijeda i četvrtak) učenici osmog razreda naše škole sudjelovali su u projektu „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“, u organizaciji Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“. Polazak je bio u srijedu u 4:30 h iz Ruda, a povratak u četvrtak oko 20:15 h. Pratiteljice učenicima bile su Jasmina Kodrnja, razrednica i učiteljica Geografije i Povijesti te Vedrana Gudek, učiteljica Hrvatskoga jezika.

Po dolasku u Vukovar u 9:15 h učenici su se okrijepili i slušali predavanja „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“, a nakon toga posjetili su Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture. Zatim su ručali u restoranu „Istra“ u sklopu Memorijalnog centra, prijavili se u hostel „Dubrovnik“ te slobodno vrijeme iskoristili za šetnju središtem grada u pratnji učiteljica. Nakon večere bila im je organizirana disko-večer, na kojoj su uživali družeći se ujedno s učenicima drugih škola. Tijekom drugoga dana boravka u Gradu heroju učenici su posjetili memorijalne lokacije: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica `91., crkvu sv. Filipa i Jakova, izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i Masovnu grobnicu Ovčara. Nakon ručka dobili su lunch-pakete za povratak kući te slušali zanimljivo brigadirkino predavanje „Škola mira“. Osim učenika naše škole, na terenskoj su nastavi tada sudjelovali učenici osmih razreda iz još pet škola (OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, OŠ Samobor, OŠ Žuti brijeg Zagreb, Prva katolička OŠ u Gradu Zagrebu, Poliklinika Suvag). Naposljetku, učenici Karla Lehpamer i Petar Jurišić predstavljali su Školu na kvizu znanja te osvojili treće mjesto. Svi su bili ponosni i vrlo radosni zbog toga. Bravo!

Terenska je nastava bila sadržajno bogata i uspješno je realizirana. Osim što su dobili vrlo detaljan uvid u važan dio hrvatske povijesti, učenici su se i emotivno obogatili. Pokazali su poštovanje prema Gradu heroju. Povratak kući bio je ispunjen njihovim radosnim pjevanjem u autobusu, kao i druženjem s kolegama iz OŠ Samobor, s kojima su dijelili prijevozno sredstvo.

Vedrana Gudek


Osnovna škola Rude